torsdag 15 december 2011

Vad ska hon heta?

Har börjat läsa i Elizabeth George bok Write away och där skriver hon att hon alltid börjar en bok med att skriva om sina karaktärer. Hon ger dem ett namn och sedan intervjuar hon dem och skriver ner allting hon kan komma på i ett dokument.

Så här en lugn kväll skissar jag lite på en idé jag har och tänkte göra som Elizabeth, börja med namnet. Men jag kommer inte på något bra! Hade ett förnamn men när jag funderade på intrigen tyckte jag inte att det passade huvudkaraktären, så jag bytte till ett annat. Som jag kom på att det finns väldigt många andra karaktärer som heter... Så nu måste jag komma på ett tredje.

Så här skriver Elizabeth om att skapa karaktärer:
"Give them flaws, allow them to doubt themselves about something, see to it that they grow and change, and make certain you are putting them into conflict. Once you have committed yourself to following those guidelines, you can begin designing the characters themselves."

2 kommentarer:

Anneli Stålberg sa...

Det finns mycket att fundera över kring sina karaktärer :)
Lycka till med dina funderingar!

Hanna Lans sa...

Jag tycker att det är assvårt att hitta på namn. Det löste jag ju galant i min debutroman genom att inte namnge någon alls. ;)

I min andra vuxenroman har jag satt väldigt vanliga svenska namn, bara för att de inte ska vara värdeladdade alls. Jag vill inte att man ska få en känsla för vilka de är bara genom namnen. Men kanske visar det sig att det greppet inte fungerar, då byter jag. Ingen prestigeförlust i det alls.