torsdag 9 februari 2012

Självkänsla

Kursen jag var på igår handlade om självkänsla. Självkänsla, eller dålig självkänsla, har länge varit på tapeten och det går att orda hur länge som helst om vad det egentligen är. För mig innebär dålig självkänsla att jag inte har en trygg grund att luta tillbaka på. Det betyder (bland annat) att varje gång någon kritiserar mig eller när jag gör något mindre bra, så trycker jag ner mig själv.

Det kan vara så enkelt som att jag gör fel på jobbet eller att jag inte plockar undan efter mig hemma. Då börjar mina tankar genast säga till mig att jag är dålig som inte klarar av mitt jobb eller att jag är slarvig osv. Mitt beteende (som kan vara en engångsgrej) förvandlas till något jag är, det blir en identitet. Sunt? Inte speciellt.

En person med bra självkänsla hade sett beteendet för vad det är och inte tagit åt sig på samma sätt.
Nu funderar jag på att gå en längre kurs och börja arbeta med självkänslan. Det hade inte varit helt fel att ha den där grunden att stå på.

3 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Ja, självkänsla är väldigt skönt att ha. Då kan självförtroendet vackla betänkligt utan att man går under. Kurser i detta verkar jättebra tycker jag! Jag har en kompis som sakta men säkert bygger upp sin. Önskar dig all lycka till!

Sara sa...

Så länge man är uppmärksam på det så kan man göra något åt det- tycker du är duktig som tar tag i det!

Anneli Stålberg sa...

En bra självkänsla är grunden till allt välmående och stabilt att stå på när det blåser. Lycka till med att bygga vidare på den!