onsdag 25 september 2013

'Vi lever i ett ätstört samhälle'

En släkting säger att hon är ful, det vet hon för att hon lagt ut en bild på sig själv på instagram och inte en enda har gillat, medan hennes bästa vän har gjort samma sak och fått hundra likes. De är tio år.

Jag tränade tjejer i gymnastik för några år sedan, när det var dags för tävling var det flera som inte ville ha gympadräkt på sig, då syntes nämligen hur "tjocka" de var. De var mellan sex och tio år.

Föreningen Frisk & Fri arbetar mot ätstörningar och har skapat en märkning för modeindustrin; för sannare skönhet. Det finns naturligtvis flera faktorer varför man får ätstörningar, men de menar att all reklam från modeindustrin som vi utsätts för påverkas oss så pass mycket och på ett så negativt sätt att något måste göras. 

Jag har själv alltid varit smal, alltid ätit vad och hur mycket jag velat, aldrig haft ätstörningar, men jag har varit starkt påverkad av "hur man ska se ut". Värst var det i högstadiet, då slutade varje shoppingrunda i tårar.

Jag påverkas fortfarande, kommer på mig själv med att välja kläder som döljer den knappt existerande efter-graviditets-magen och kan bara konstatera att något är galet. Helt åt skogen galet.

Jag vill att Tuva får växa upp och leka, springa, klättra, hjula, hoppa, simma och cykla utan en enda tanke på om hon är tjock eller inte och ska göra allt jag kan för att det ska bli så.
2 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Det är verkligen vidrigt! Och för att spinna vidare på det där med Instagram, som jag ju säger blankt nej till till min son som snart är tio år, så är detta en galen stress att jaga likes. Snacka om stört samhälle!

Ida sa...

Bra där Em ! Kan bara tänka mig vilken tuff uppgift det där kan vara, barn tar ju så snabbt efter oss vuxna, det märker man på Elsa som just nu snappar upp allt..

Jag tror du kommer göra ett toppen jobb ! det tvekar jag inte på !

Ha en toppen dag ! Kram