söndag 3 februari 2013

Redigering, del 1.

Aaaahhh, det här med redigering! Har läst igenom hälften och förstår att flera kapitel/scener måste byta plats vilket medför att väldigt mycket måste ändras för att manuset ska förbli logiskt. Ibland undrar jag om det inte hade varit bättre att ha tänkt (lite mer) först och sedan skrivit...

Jag har tidigare korrläst flera manus och en väldig massa text, men redigering av en så här stor textmassa är någonting helt nytt för mig. Ska jag överleva detta är min taktik att dela in redigeringen i flera steg, jag börjar med det stora och arbetar mig nedåt till det lilla. Steg 1 fokuserar därför på: dramaturgi.

Vad innebär då det? Jo, jag kommer att läsa igenom hela texten i ett svep, kortfattat skriva ned vad som händer i varje kapitel så att jag får en överblick och sedan stuva om, ändra, lägga till och skriva nytt så att dramaturgin blir den bästa möjliga.

Tidsplan? 2014?!

5 kommentarer:

Agneta sa...

Det är lite svårt med redigering tycker jag ... jag vet inte riktigt hur jag ska börja eller hur jag ska gå till väga.

Kati sa...

bra plan. Så ska jag också tänka när det blir dags nästa gång. ta de övergripande, strukturella problemen först och arbeta mig nedåt. :) det ska bli kul att läsa hur din redigeringsprocess går.

Anneli Stålberg sa...

Yay! Vad duktigt du är! Det är inte alltid lätt, men man blir så nöjd när man märker hur berättelsen växer och blir bättre.

Lovable sa...

Duktig, duktig. Jag absolut hatar att redigera, vill helst bara hyra in någon eller något som gör det åt mig... :-) Kramar!

Andra intryck sa...

Agneta: Det är nog svårare än jag hade trott att det skulle vara, känns som att det behövs en del träning för att få det att bli bra

Kati: Först hade jag tänkt ändra lite av varje på samma gång, men det blev för rörigt så jag var tvungen att strukturera det, tror att det kan fungera men återkommer!

Anneli: Det ska bli kul att se hur manuset skiljer sig från detta första utkast till det sista när det är färdig-redigerat.

Helena: Jag måste säga att skriva är roligare...